Video’s op FB en Instagram. Doen, of juist niet?

Video’s op FB en Instagram. Doen, of juist niet?

Vroeger, toen niemand nog van Facebook had gehoord, kon je videos’ alleen op tv bekijken en was het doorspoelen van reclame onmogelijk. Tegenwoordig kijken we steeds minder lineair naar tv, waar dit doorspoelen nog altijd niet mogelijk is.

En op onze smartphones, tablets of (al dan niet draagbare) computer kun je de meeste advertenties na een paar seconden overslaan en op Facebook of Instagram is dit nog makkelijker door gewoon door te scrollen. Dit is bij iedereen bekend, maar toch wordt er nog te weinig gedaan door adverteerders met deze ontwikkeling. Er worden nog regelmatig reguliere tv commercials ingezet op bijvoorbeeld Facebook, die dan onder de maat blijken te werken.

Dit kwam ook weer pijnlijk naar voren in een onderzoek dat Facebook in samenwerking met MetrixLab heeft gedaan. Een aantal video campagnes werden beoordeeld op impact (advertentie/merk herkenning en herinnering) en reactie (onder andere begrijpbaarheid, relevantie en merk interesse).  Van de 68 video’s campagnes die zijn geanalyseerd kwam slechts 12% als uitmuntend naar voren en 78% als slecht of zelfs problematisch.
De 12% die het goed had gedaan waren volgens MetrixLab ook allemaal specifiek voor Facebook gemaakt. Ze voldeden dan ook in de meeste gevallen aan de volgende punten:

    1. Merk(naam) zichtbaar in de eerste 3 seconden van de video
    2. Merknaam zichtbaar voor minimaal de helft van de video duur
    3. Video zo kort mogelijk en niet langer dan nodig.
    4. Boodschap zo spoedig mogelijk duidelijk voor mensen die niet de hele video bekijken
    5. Ontworpen dat ze ook begrijpbaar zijn zonder audio ondersteuning

Het lijken open deuren, tips die we al 100 keer hebben gehoord, maar toch gaan we hier nog
te vaak aan voorbij.

En hoe zit het dan met Insta?
Werken deze voor-Facebook-geoptimaliseerde-video’s ook op Instagram? Het zijn immers vergelijkbare platformen en natuurlijk twee handen op 1 buik. Als je adverteert op Facebook kun je meestal met 1 vinkje de advertentie ook op Instagram vertonen. Het antwoord is JA. Onderstaande afbeelding bewijst dit:

response index

Brand Outcomes

Op Instagram worden de merken zelfs beter herkend dan op Facebook. Hoe komt dat? Wellicht doordat er meer wordt geadverteerd op Facebook en hier een soort vergelijkbaar effect als bannerblindheid ontstaatHet betere resultaat is vermoedelijk ook voor een deel toe te schrijven aan de hogere gemiddelde weergave tijd op Instagram.

Relevantie is de sleutel tot succes
Waar men dus iets langer naar de video’s kijkt op Instagram, is het uitkijk percentage weer hoger op Facebook. Mocht je dus de juiste persoon targeten dan is de kans groter dat iemand op Facebook de video uitkijkt. Dit klinkt mij als social media adviseur als een open deur; door een juiste targeting wordt je video advertentie meer als native advertising ervaren en is de kans dus groter dat mensen de video zullen bekijken.

Wij kunnen als Zoekhelden zorgen dat de video aan de juiste groep wordt getoond, maar dat is nog geen garantie voor een succesvolle campagne. De vorm, inhoud en lengte van de video zijn dit wel. En dus gaan we ons in de toekomst nog vaker bemoeien met de inhoud.

Edwin van Ham

Social media specialist

Verdere informatie over dit onderzoek vind je hier: facebook.com/business/news/building-for-both-feeds

Toe aan een verfrissend gesprek met enthousiaste helden?

Bel 020 705 96 80, mail marcel@zoekhelden.nl of
bezoek ons aan de Brouwersgracht in Amsterdam

Brouwersgracht 224,
1013HE, Amsterdam

KvK Amsterdam 63326191
BTW-nr, NL855187670B01