Working apart together

Working apart together

Zoekheld Denise werkt al sinds februari vanuit huis. Haar huis in Barcelona! Waarom? Het heeft niets te maken met het coronavirus, gelukkig. Sinds februari werkt zij op afstand vanuit Barcelona. Reden? Een wens om met vriend en peuterkind een jaar in Spanje te wonen. Werkt dat echt, zo’n Working Apart Together-relatie? Het slagen van zo’n WAT-relatie, valt of staat bij een goed fundament. 

Via vriendin en oud-Zoekheld H. kwam ik ongeveer twee jaar geleden in contact met Zoekhelden. Er stond destijds een vacature open voor mediaplanner. Ik wist eigenlijk niet echt wat men op een mediabureau deed, laat staan dat de functie mediaplanner me iets zei. Maar op aansporen van H. stuurde ik toch een open sollicitatie. Niet veel later belde Marcel mij op en nodigde hij me aan het eind van het gesprek uit voor een kopje koffie. Jeej!

Eerste indruk
Ik kwam binnen op een gezellig drukke eerste verdieping van de Brouwersgracht 266-1. “Koffie?”.“Tuurlijk”, zei ik. Volgens mij was het Marien, die op perfecte doorloopsnelheid een stroompje koffie uit de glimmende barista-unit deed lopen, gezet van verse Afrikaanse fairchain bonen. Nonchalant, maar met kenbare trots, werd mij het glas koffie overhandigd terwijl we naar de afgesloten ruimte achterin liepen, later bekend als “hok”. Onderweg werd ik vriendelijk aangekeken en begroet. Iemand zat op het puntje van iemand anders z’n bureau te kletsen. Er liep iemand telefonerend langs ons. Er stonden en hingen heel veel planten en ondanks de beperkte ruimte pronkte er temidden van alle bureaus een tafelvoetbaltafel op een Perzisch tapijtje.

En toen?
Flash forward. Inmiddels zijn we natuurlijk verhuisd naar Brouwersgracht nr. 224. “Hok” is inmiddels geüpgraded naar “Kas”. Onze gasten serveren we nog steeds nonchalant maar met kenbare trots diezelfde koffie. Uit glas, want dat drinkt lekkerder. En die iemanden hebben inmiddels namen en mag ik gelukkig beschouwen als mijn lieve collega’s. 

Team Social
Samen met Sølvi vorm ik het Zoekhelden Social Content team. Als social media rookie werd ik ondergedompeld in de wondere wereld van stories, influencers, hashtags en alles wat er komt kijken bij het bouwen en uitvoeren van een social media contentstrategie voor een merk. Mijn werk bestaat uit iets wat ik superleuk vind om te doen; schrijven! Contentposts, advertentieteksten, blogs.  You name it, we write it. Ik schrijf copy voor de uiteenlopende merken die klant zijn bij Zoekhelden. Ik plan content in (ha! uiteindelijk dus toch een mediaplanner!) en voer webcare uit, het bijhouden van de acties op de social kanalen van klanten. Naast de activiteiten vanuit Team Social zet ik online social campagnes op met de bijbehorende optimalisaties.

Dit illustreert Zoekhelden ten voeten uit. Niet blindstaren op een CV, maar kijken naar potentie en een potentiële match met het bedrijf. En vervolgens blijven kijken naar de balans in workload van alle Zoekhelden. Schuiven met teams en kijken wat er gebeurt. Wie kunnen we waarop zetten om collega’s te ontlasten? Wie vindt het leuk bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen? En wie blijkt ineens ergens heel erg goed in te zijn? Om vervolgens terug te kijken, te analyseren en misschien ook af en toe te erkennen dat verandering niet per se vooruitgang is.

Barcelona voor corona
Daarnaast betekent werken voor Zoekhelden voor mij dat de zon altijd schijnt, ik me scheel eet aan paella en palmbomen als uitzicht heb, want sinds februari werk ik op afstand vanuit Barcelona! Door de avontuurlijke en ruimdenkende instelling van eindbazen Marc en Marcel kon ik deze droom waarmaken, zonder afscheid te hoeven nemen van Zoekhelden. Na een paar weken konden we al concluderen dat het hartstikke goed werkt, zo op afstand. Door zeer regelmatig overleg over de agenda’s, screensharing en de vele videocall-mogelijkheden, is communicatie niet ingewikkeld en verandert er inhoudelijk wat werk betreft weinig. 

Barcelona na corona
Dat gezegd hebbende heeft het feit dat niet alleen ik, maar álle Zoekhelden inmiddels een WAT-relatie hebben, grote impact. Wat dit precies betekent voor ons als bedrijf zal binnenkort worden verwoord door eerdergenoemde Zoekhelden oprichters Marc en Marcel. Voor mij persoonlijk is de Spanje droom iets anders uitgepakt dan gepland. Oke, meer qualitytime (en quantitytime!) voor the family kan ik wel afvinken, ja. Sinds 14 maart geldt hier strikt #quedateencasa, oftewel ‘blijf thuis’. De quarantaine werd in Barcelona vanaf het begin streng gehandhaafd, mede doordat de corona situatie in Spanje snel escaleerde. Dit betekent dat we uitsluitend naar buiten gaan om het vuilnis weg te gooien of boodschappen te doen. Beiden werken we parttime en houdt de één peuterkind bezig, terwijl de ander werkt. 

bron: El Pais – Carles Ribas

Hier in Barcelona mis ik natuurlijk de gezelligheid van het #officelife binnen en buiten kantooruren, de spontane sushi-bestellingen, de uit het niets komende oerkreten van Marcel, het gegniffel om flauwe grapjes van Marc, het gegniffel om goede grapjes van Marc. En nu zitten we allemaal even in hetzelfde schuitje. 

Gedeelde smart is halve smart, maar ik hoop natuurlijk dat mijn hoofd gauw weer via een laptop aangeschoven wordt bij de wekelijkse vergadering. Gewoon, vanuit de Brouwersgracht. Tot zover een update vanuit een zonnig Barcelona! 

 

 

Toe aan een verfrissend gesprek met enthousiaste helden?

Bel 020 705 96 80, mail marcel@zoekhelden.nl of
bezoek ons aan de Brouwersgracht in Amsterdam

Brouwersgracht 224,
1013HE, Amsterdam

KvK Amsterdam 63326191
BTW-nr, NL855187670B01